+38521320543

 

Splitska frizerka spaja dalmatinsku tradiciju s avangardom

OBUKLA IH U SPLITSKU NOŠNJU, A U KOSU IM STAVILA LAMPICE

Na ovogodišnjoj Reviji frizura posebno se istaknula Jasna Peričić koja je na pozornicu Dioklecijanovih podruma ‘donijela dio staroga Splita’. Uz pratnju glazbom članova FA Jedinstvo, modeli obučeni u nošnje pokazali su tradicionalne frizure s daškom moderne plešući Splitski ples.
MIRANDA BARIĆ / Foto: Igor JakšićUtorak, 26.03.2024, 9:20

I ove godine smo s nestrpljenjem čekali proljeće s kojim nam je stigao i 47. Praznik cvijeća koji je ove godine posvećen ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću pod nazivom ‘Marulićev cvit Splitu u sklopu kojeg je održana i Revija frizura.

Kao i prethodnih godina, Revija frizura održana je u čarobnom ambijentu Dioklecijanovih podruma, u organizaciji Sekcije frizera Udruženja obrtnika Split, a pod pokroviteljstvom grada Splita, Turističke zajednice Splita i Muzeja grada Splita. Na Reviji je predstavljen rad šest frizerskih salona: Maja, Antonela, Ljiljana, Grozdi Barber, Chiara, Studio Models te rad učenica iz splitske Obrtničke škole. Svi oni pokazali su svoju kreativnost i umijeće izrade glamuroznih frizura uz pomno odabranu tematiku.

Mogli smo vidjeti kakve frizure (ali i brade) nose navijači splitskih Bilih, njih 12 među kojima je bio najmlađi šestogodišnji Toma, a svi sređeni u režiji trogirskog Barber shop Grozdi Barber vlasnice Grozdane Vukelić.

Frizerski salon Maja Glamm vlasnice Maje Radalj odveo nas je u prošlost, u vrijeme dama sa šeširima ispletenim od kose odjevenim u pomno biranu odjeću.

Cvjetne ukrase od prave kose pokazale su učenice Obrtničke škole pod mentorskom palicom profesorice Katjane Rendić dok je frizerski salon Antonela vlasnice Antonele Babić na scenu donio ekstravagantne svečane frizure.

Vlasnica frizerskog salona Ljiljana Ljiljana Subašić kostimima Hrvatskog narodnog kazališta vratila nas je u srednji vijek, kao i frizurama iz tog vremena u koje je savršeno ukomponirala cvijeće.

Na pisti su zaplesali modeli Frizerskog studia Models vlasnice Sanje Amižić koja je promovirala glamurozne frizure za samosvjesne žene. Njeni modeli su bili odjeveni u haljine dizajnerice Pinky Olgice Hatway s nakitom Mayaa art desing unique.

asna Peričić, vlasnica Beauty centra Chiara odlučila se za promociju bezvremenske ljepote dalmatinske žene koju je predstavila u njihovim frizurama, odjeći ali i vrlo zapaženom nastupu. Naime, uz pratnju glazbenika iz FA Jedinstvo, modeli obučeni u splitsku nošnju prezentirali su rad Jasne Peričić i Mie Kačunić uz Splitski ples. Pljesak publike bio je samo još jedan potvrda kako je Jasna Peričić i ovoga puta učinila – pravu stvar. I eto povoda za razgovor s njom.

Splitska nošnja, pletenice, glazba uživo,…

Iza Jasne je sedam Montura, dvije Večeri bračke ljepote i dvije revije Hair Smile, humanitarne revije. Mnoštvo odrađenih frizura, sati i sati priprema, a ipak kreativnosti joj ne nedostaje. Zanimalo nas je odakle ideja za ovogodišnju Reviju frizura.

“S obzirom na to da je moja dugogodišnja djelatnica Mia Kačunić članica ansambla Jedinstvo, a s potpredsjednicom folklornog ansambla Stefanijom Buntić i voditeljem folklornog ansambla Zvonimirom Jurunom sam već i ranije surađivala dok se dobar dio Jedinstva frizira kod nas, došla sam na ideju da bih upravo kroz folklor mogla predstaviti svoje frizure.
Deset godina sam i sama plesala folklor i kada sam povodom stote obljetnice društva radila frizure za njihov nastup Salonskog kola koje potječe iz 19. stoljeća kada su frizure bile znatno drugačije nego naše standardne frizure jednostavno me uhvatila nostalgija za tim plesnim danima. Toliko me to sve skupa tada oduševilo i fasciniralo, nošnje, frizure, ples i evo sada je bila prilika da to sve spojim.
Stefanija je uskočila u pomoć s nošnjama, ali je ponudila da osim uz glazbu koja nas je pratila uživo na samoj reviji, pozove cijeli ansambl čiji su se članovi rado odazvali i da sam mogla sve bi ih dovela na pozornicu, ali nije bilo mjesta da svi stanu na tu pozornicu tako da je sviralo šest momaka”, priča nam u dahu oduševljena Jasna.
Na nagovor svih njih, Jasna je nakon mnogo godina opet obukla nošnju.

“Ja sam ovim spojila moj dugogodišnji ples kada sam bila curica, obukla sam i nošnju nakon dugo, dugo godina i osjećala sam se ponosno i sretno da to ne mogu niti opisati. Još jednom ovim putem koristim priliku zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovoj Reviji sa BC Chiara.”

Predivna Dalmatinka

Tema frizura je bila Dalmata meravigliosa što u prijevodu znači Predivna Dalmatinka.

“Uvijek idem s tom nekom temom da pokažem nešto dalmatinsko, autentično, ali da ubacim i malo avangarde. Želim pokazati kako se nova pletiva i nove frizure mogu izvesti na tako lijepim nošnjama i moje su frizure stvarno bile raznolike.

Čak sam instalirala rasvjetu u njih od (božićnih) svjećica jer sam htjela uvesti i malo glamura“, kazala je Jasna.

Svi umeci na modelima rađeni su od prirodne kose, pletenice je isprepletala Mia Kačunić koja je uz Jasnu Peričić radila sve pripreme dok je Vanessa Ivana Peričić bila zadužena za make-up: rumene obraščiće i crveni ruž.