+38521320543

 

ŠTO JESTI NA PLAŽI? Pašteta zvuči primamljivo, ali postoji puno bolja, alternativna opcija

Biti sit i fit, to je idealna kombinacija ovoga ljeta!

 

Paštete i pohano meso na plaži podsjećaju većinu na djetinjstvo, no i nisu baš najbolji izbor za plažu zbog visokih ljetnih temperatura. Kako savjetuje Vanessa Ivana Peričić, magistra nutricionizma i znanosti o hrani koja je pokrenula savjetovalište Nutrifil na plaži nikako nije dobro jesti iz dosade, ali isto tako ni pretrpavati hladnjak s hranom, a koji nosite sa sobom na plažu.

Vanessa otkriva i koje su namirnice ‘pametne’ za ponijeti na plažu.

“Prije odlaska na plažu promislite koliko se planirate zadržati te ovisno o namirnicama ponesite i prijenosni hladnjak kako ne bi došlo do kvarenja hrane. Uz hranu ne zaboravite ponijeti i vodu kako biste mogli nadoknaditi izgubljenu tekućinu”, kazuje uvodno Vanessa te nudi tri savjeta:

. Nemojte jesti iz dosade. Iako nam je lijepo na plaži, ne moramo stalno nešto grickati. Npr. orašasti plodovi bogati su energijom te vrlo lako možemo unijeti dodatne kalorije. Preporuka za dnevni unos orašastih plodova je 1 šaka, odnosno 28 g. Međutim, ovisno o prehrambenim potrebama pojedinca, ciljevima, ali i spolu ta vrijednost može varirati. S obzirom da muškarci većinom imaju veće energetske potrebe od žena oni u pravilu mogu unijeti i veću količinu orašastih plodova. Prakticirajte svjesno jedenje.

. Nemojte pretrpavati prijenosni hladnjak s hranom. Ako idete na plažu samo 2-3 sata pojedite obrok prije plaže, a sa sobom ponesite samo užinu i vodu.

. Ne pretjerujte s unosom soli te izbjegavajte jesti masnu hranu”, savjetuje.

Lubenica, breskva, rajčica, tikvica,…ali ne zaboravite i vodu

Također, savjetuje da se svakako u ljetno vrijeme naglasak stavi na konzumaciju sezonskog voća, poput lubenice, jagode, ananasa, breskvi, trešnji, ali i povrća, kao što su krastavac, rajčica, tikvica,…

“Osim hranjivih tvari navedene namirnice sadrže i visoki udio vode zbog čega su idealne za konzumaciju tijekom ljeta kada posebno trebamo paziti na pravilnu hidraciju. Također, niskokalorične su i bogate antioksidansima”, pojašnjava te dodaje da nikako ne zaboravite na vodu:

“Voda bi trebala biti glavni izvor tekućine, ali umjesto nje mogu se konzumirati i nezaslađeni ohlađeni čajevi. Također, vodu možete aromatizirati s kriškama citrusa ili u nju iscijediti citrus.”

Dodajmo još i to kako bi kao i u svemu, pa tako i u prehrani trebao biti balans.

Brzi recepti

Vanessa ima i odgovor na pitanje ‘Što jesti na plaži?’.

 

MIRANDA BARIĆ / Foto: Igor Jakšić
Utorak, 25.06.2024, 16:51